Tkemali bierze swoją nazwę od głównego składnika-tkemali, odmiany śliwki używanej do jej przygotowania. Ale w nowoczesnych przepisach coraz częściej pojawiają się inne składniki. Na przykład jabłka bardzo dobrze pasują do klasycznej wersji.
Składniki
- śliwki - 700 g
- jabłka - 700 g
- cukier - 300 g
- mielony cynamon - 1 łyżeczka
- Goździk (mielona) – 1 łyżeczka
- ocet jabłkowy - 30 ml
- czosnek - 1 Głowa
- Zieleń - 1 pęczek
- sól - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki i jabłka - środek.
Przełóż owoce z czosnkiem i ziołami przez maszynę do mięsa.
Dodaj pozostałe składniki i gotuj tkemali przez 15 minut po ugotowaniu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy