Myślisz, że ze śliwki z winogronami można zrobić tylko kompot lub dżem? Wtedy na pewno zaskoczy Cię ten przepis! Mówię Ci, jak je odpowiednio marynować, aby urozmaicić asortyment domowych pikli i zaskoczyć bliskich.
Składniki
- śliwki - 400 g
- Winogrona - 400 g
- woda - 1 l
- cukier - 1 szkło
- ocet (6%) – 0.5 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- cynamon - 1 różdżka
- Badian - 1 gwiazdka
- czarny pieprz - 10 groszek
- różowy pieprz - 10 groszek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Włóż winogrona i śliwki do czystych słoików.
Zagotuj wodę z cukrem, solą i wszystkimi przyprawami, dodaj ocet i ponownie zagotuj marynatę.
Zalej marynatą półfabrykaty i pozostaw do całkowitego ostygnięcia pod pokrywkami.
Odcedź marynatę, zagotuj ją ponownie i wlej z powrotem. Powtórz procedurę jeszcze 1-2 razy.
Po ostatnim nalaniu natychmiast zwiń słoiki na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy