Niesamowicie smaczną i prostą przekąską jest marynowana rzodkiewka z octem. Soczysty i chrupiący, pełen smaku przypraw, dzięki czemu jest idealnym dodatkiem do każdego dania. Zaletą jest to, że ten przepis można łatwo dostosować do własnych upodobań i preferencji.
Składniki
- rzodkiewki - 250 g
- woda - 300 ml
- sól - 0.5 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- koperek - 2 gałązki
- ocet - 1 art.
- czarny pieprz - 5 groszek
- czosnek - 2 ząbki
- nasiona gorczycy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój rzodkiewki w plasterki.
Włóż rzodkiewki i wszystkie przyprawy z dodatkami do sterylnego słoika.
Zalej wrzącą wodą i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
Odcedź tę wodę i dodaj do niej sól i cukier.
Ponownie zagotuj i dodaj ocet.
Ponownie napełnij rzodkiewkę i zwiń na zimę.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy