Niektórzy obawiają się podobnych przepisów. Naprawdę warto spróbować tylko raz. Ogórki kiszone w sosie pomidorowym są chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo łatwe do przygotowania. Taka przekąska na pewno nie będzie zbędna na twoim stole.
Składniki
- ogórki - 2 kg
- czosnek - 100 g
- sos pomidorowy - 200 ml
- czarny pieprz - 5 groszek
- kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
- cukier - 2 art.
- sól - 1,5 art.
- woda - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój ogórki na małe kawałki i włóż do przygotowanych słoików.
W rondlu połącz wodę, sos pomidorowy, cukier, sól, czarny pieprz, kwas cytrynowy i czosnek przepuszczony przez prasę.
Gotuj przez 2 minuty i wlej do słoików z ogórkami.
Sterylizuj 15 minut od momentu zagotowania płynu w słoikach.
Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym ręcznikiem.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy