ogórki kiszone w sosie pomidorowym na zimę

30 min
8 porcji
Ogórki kiszone w sosie pomidorowym na zimę
rainbow33, stock.adobe.com
0

Niektórzy obawiają się podobnych przepisów. Naprawdę warto spróbować tylko raz. Ogórki kiszone w sosie pomidorowym są chrupiące, słodko-kwaśne i bardzo łatwe do przygotowania. Taka przekąska na pewno nie będzie zbędna na twoim stole.

Składniki

  • ogórki - 2 kg
  • czosnek - 100 g
  • sos pomidorowy - 200 ml
  • czarny pieprz - 5 groszek
  • kwas cytrynowy - 0,5 łyżeczka
  • cukier - 2 art.
  • sól - 1,5 art.
  • woda - 500 ml

Przepis na gotowanie krok po kroku

Pokrój ogórki na małe kawałki i włóż do przygotowanych słoików.

W rondlu połącz wodę, sos pomidorowy, cukier, sól, czarny pieprz, kwas cytrynowy i czosnek przepuszczony przez prasę.

Gotuj przez 2 minuty i wlej do słoików z ogórkami.

Sterylizuj 15 minut od momentu zagotowania płynu w słoikach.

Zwinąć, odwrócić do góry nogami i owinąć ciepłym ręcznikiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy