Ten sos służy nie tylko do serwowania, ale także do przygotowywania wielu dań mięsnych. Oczywiście można go kupić w sklepie, ale o wiele łatwiej jest nauczyć się gotować samodzielnie. W tej sprawie nie ma trudności, a niezbędne składniki zawsze się znajdą.
Składniki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 1 ząbek
- ketchup - 100 ml
- oliwa z oliwek - 2 art.
- ocet jabłkowy - 1 art.
- sos Worcester - 2 art.
- Tabasco - do smaku
- papryka (wędzony) – 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - do smaku
- cukier - 2 art.
- Sol - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i czosnek, drobno posiekaj.
Na małej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż na złoty kolor.
Dodaj cukier i gotuj przez 2-3 minuty, ciągle mieszając. Masa powinna lekko karmelizować.
Dodaj paprykę, sól, mielony pieprz, Tabasco, ocet, keczup i sos Worcester.
Podgrzej masę na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zwykle zajmuje to 2-4 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy