W przypadku sosów jagodowych do mięsa najlepiej używać jagód o jasnym i samowystarczalnym smaku. Czarna porzeczka idealnie pasuje do tego opisu. SOS okazuje się bardzo bogaty i oryginalny, a przygotowanie jest bardzo łatwe.
Składniki
- czarna porzeczka - 500 g
- pomarańczowy - 1 rzecz
- woda - 50 ml
- skrobia - 1 art.
- rozmaryn - 1 gałązka
- sól - 0.5 łyżeczka
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 0.5 łyżeczka
- mielona kolendra - 0.5 CZ. l.
- czosnek (suszony) – 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zalej porzeczki sokiem pomarańczowym, zmiksuj blenderem i przetrzyj przez sito.
Doprowadź do wrzenia i dodaj wszystkie przyprawy gałązką rozmarynu. Gotuj przez 5 minut.
Rozcieńczyć skrobię w wodzie i wlać do sosu, mieszając.
Gotuj przez kolejne 2 minuty. Usuń rozmaryn i zdejmij sos z ognia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy