dżem figowy w kawałkach

1 godz. 0 min.
6 porcji
Dżem figowy w kawałkach
New Africa, stock.adobe.com
0

Dżem figowy można przygotować samodzielnie lub w połączeniu z kawałkami orzecha, pomarańczy i cytryny. Aby uzyskać wymaganą konsystencję, przełóż owoce przez maszynę do mięsa, a otrzymasz gęsty, słodki dżem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Figi opłucz i przepuść przez maszynę do mięsa. Wlać cukier, dobrze wymieszać i wysłać do gotowania na średnim ogniu.

Gotuj dżem przez 20 minut i pozostaw do ostygnięcia. Wymieszaj i ponownie gotuj. Gotuj przez kolejne 20 minut.

Wlej gorący dżem do wysterylizowanych słoików i zwiń.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy