półfabrykaty na zimę
17.04.2023
dżem z czarnej porzeczki bez sterylizacji
1 godz. 0 min.
3 puszki po 0,5 l
Dżem porzeczkowy to przysmak witaminowy dla dzieci i dorosłych. Gotowanie jest tak proste, że poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Nie dodaję wody do takich preparatów, ponieważ sama porzeczka jest dość soczystą jagodą. Dzielę się przepisem.
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- cukier - 1 kg
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń porzeczki z gałązek, opłucz i osusz.
Umieść jagody w garnku do gotowania, dodaj cukier. Lekko zetrzyj porzeczki, aby jagody wypuściły sok.
Na średnim ogniu zagotuj przedmiot, a następnie zmniejsz ogień i gotuj, często mieszając i usuwając piankę, przez pół godziny.
Schłodzić gotowy dżem i wlać do wcześniej wysterylizowanych słoików. Słoiki szczelnie zamknąć, odwrócić do góry nogami i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy