Kawałki dorsza można upiec na różne sposoby: na blasze do pieczenia, w folii, w rękawie. I możesz - w postaci tak pięknej zapiekanki w formie z pomidorkami koktajlowymi i kilkoma innymi składnikami. Tak więc danie okazuje się nie tylko smaczne, ale także spektakularne, więc odpowiednio ozdobi każdą ucztę. Możesz podawać go nawet na wakacje.
Składniki
- dorsz - 500 g
- pomidory koktajlowe - 300 g
- cytryna - 1 rzecz
- tymianek - 3 gałązki
- czosnek - 4 ząbki
- cebula - 1 rzecz
- Mieszanka groszku pieprzowego (mielona) – 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek - 2 art.
- sól - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Sól i pieprz kawałki dorsza z obu stron.
Smaż je lekko na oliwie z oliwek dosłownie przez kilka minut z każdej strony.
Włóż dorsza do formy i ułóż wokół niego wiśnie, plasterki cytryny i czosnek.
Posyp wszystko tymiankiem i piecz rybę w piekarniku przez około 20 minut w 190 stopniach.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy