dania główne 21.12.2022

risotto z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym

1 godz. 10 min.
6 porcji
Risotto z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym
Luiz Henrique Mendes? stock.adobe.com
0

Grzyby, kurczak i śmietana to wspaniałe połączenie potraw. A jeśli z tego zestawu zrobisz risotto z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym? Jestem pewien, że takie danie stanie się głównym na twoim stole i zaskoczy gości.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Przygotuj filet z kurczaka. Opłucz go pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na średnie kawałki i smaż na patelni na złoty kolor, a następnie odstaw na chwilę.

Opłucz grzyby, pokrój na 4 części i wyślij do smażenia na patelni z masłem. Sól, pieprz. Gdy woda w grzybach zacznie parować, dodaj śmietanę i wymieszaj. Gdy śmietana zgęstnieje, dodaj kurczaka do grzybów, wymieszaj i odstaw na bok.

Na rozgrzanej patelni umieść masło, rozpuść i wlej ryż. Dobrze mieszaj, aż ryż wchłonie olej, a następnie dodaj wino. Gdy wino wyparuje, wlej połowę bulionu, wymieszaj ryż. Gdy bulion odparuje do połowy, dodaj resztę i gotuj ryż na średnim ogniu.

Gdy cały płyn wyparuje, połącz ryż z grzybami i kurczakiem w sosie śmietanowym, dobrze wymieszaj. Dodaj starty parmezan, sól, przyprawy do smaku, ponownie wymieszaj i podawaj.

Julia Cion
przepis dodał (a):
Julia Cion
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy