risotto z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym
Grzyby, kurczak i śmietana to wspaniałe połączenie potraw. A jeśli z tego zestawu zrobisz risotto z kurczakiem i grzybami w sosie śmietanowym? Jestem pewien, że takie danie stanie się głównym na twoim stole i zaskoczy gości.
Składniki
- filet z kurczaka - 300 g
- pieczarki - 300 g
- rosół z kurczaka - 1 l
- śmietana (33%) – 200 g
- ryż - 200 g
- parmezan - 100 g
- wino (biały) – 100 ml
- masło - 20 g
- sól - do smaku
- przyprawy i przyprawy - do smaku
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przygotuj filet z kurczaka. Opłucz go pod zimną wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na średnie kawałki i smaż na patelni na złoty kolor, a następnie odstaw na chwilę.
Opłucz grzyby, pokrój na 4 części i wyślij do smażenia na patelni z masłem. Sól, pieprz. Gdy woda w grzybach zacznie parować, dodaj śmietanę i wymieszaj. Gdy śmietana zgęstnieje, dodaj kurczaka do grzybów, wymieszaj i odstaw na bok.
Na rozgrzanej patelni umieść masło, rozpuść i wlej ryż. Dobrze mieszaj, aż ryż wchłonie olej, a następnie dodaj wino. Gdy wino wyparuje, wlej połowę bulionu, wymieszaj ryż. Gdy bulion odparuje do połowy, dodaj resztę i gotuj ryż na średnim ogniu.
Gdy cały płyn wyparuje, połącz ryż z grzybami i kurczakiem w sosie śmietanowym, dobrze wymieszaj. Dodaj starty parmezan, sól, przyprawy do smaku, ponownie wymieszaj i podawaj.