
Kiedy nie ma czasu na przygotowanie czegoś skomplikowanego, na ratunek przychodzą dawno zapomniane przepisy. Na przykład takie jak duszona kapusta z kiełbasą. Zamiast koncentratu pomidorowego polecam użycie soku. Nie trzeba go rozcieńczać wodą, a smak jest łagodniejszy.
Składniki
- kapusta (Biała) – 500 g
- wędzona kiełbasa - 250 g
- marchew - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- sok pomidorowy - 150 ml
- Olej roślinny - 60 ml
- ziele angielskie - 4 groszek
- sól - do smaku
- koperek (do dekoracji) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój kiełbasę, kapustę i obraną cebulę.

Zetrzyj marchewki na grubej tarce.

Podsmaż cebulę z marchewką na oleju roślinnym na złoty kolor.

Dodaj kiełbasę i kontynuuj gotowanie przez kolejne 4-5 minut.

Dodaj kapustę, wymieszaj i przykryj. Gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Dodaj sok pomidorowy i ziele angielskie. Dusić wszystko razem przez 10 minut.

Sól, wyłącz i pozostaw pod przykryciem na 20 minut. Podawaj, dekorując danie gałązką świeżego koperku.

czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy