Tradycyjna lasagne jest trudna do przygotowania. O wiele łatwiej jest ugotować zupę o tej samej nazwie. Będziesz potrzebował arkuszy lasagne, śmietany, trochę mielonej wołowiny i kilku innych produktów. Wszystko szczegółowo opisuję w następującym przepisie.
Składniki
- arkusze lasagne - 200 g
 - mielona wołowina - 250 g
 - pomidory (średnie) – 2 kawałki
 - cebula - 1 rzecz
 - śmietana - 2 art.
 - parmezan - 30 g
 - sos pomidorowy - 2 art.
 - oliwa z oliwek - 3 art.
 - czarny pieprz - 3 groszek
 - sól - do smaku
 - woda - 1 L
 - pietruszka (do zgłoszenia) – 2 gałązki
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
W osolonej wodzie gotuj arkusze lasagne do miękkości.
Wrzuć do durszlaka, dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek i wymieszaj.
Obierz cebulę i posiekaj.
Obierz pomidory i drobno posiekaj.
Na dużej patelni rozgrzej pozostały olej, dodaj cebulę i smaż na złoty kolor.
Dodaj mięso mielone, czarny pieprz i gotuj przez 5-7 minut, ugniatając każdy kawałek szpatułką.
Dodaj sos pomidorowy, pomidory i śmietanę. Dusić wszystko razem przez 5 minut.
Zagotuj wodę, dodaj smażenie i gotuj przez 10 minut.
Dodaj gotowaną lasagne, sól i po 3 minutach zdejmij z ognia.
Podawaj zupę posypaną startym parmezanem i posiekaną natką pietruszki.