Jagodowe pianki to przyjemność, ponieważ jagoda ma dużo pektyny, a jej kwaskowatość doskonale równoważy słodycz przysmaku. Domowe pianki jagodowe to moja ulubiona uczta na herbatę, a dziś chciałabym podzielić się z Wami tym przepisem.
Składniki
- Borówka - 300 g
- białka jaj - 1 rzecz
- woda - 75 ml
- cukier - 300 g
- agar-agar - 5 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Zmiel jagody blenderem.
Zagotuj puree 2 razy na małym ogniu i przetrzyj przez sito.
Dodaj 100 g cukru, mieszaj, aż się rozpuści i pozwól puree ostygnąć pod folią.
Ubij puree mikserem z białkiem, aż będzie puszyste.
Wymieszaj wodę, agar-agar i 200 g cukru. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 3-5 minut.
Kontynuując ubijanie masy białkowej, wlej syrop cienkim strumieniem.
Ułóż pianki na folii za pomocą strzykawki do ciasta i pozostaw do zestalenia.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy