Ten deser jest często pieczony na Sachalinie, Syberii i Kamczatce. To tam rośnie Czeremcha w dużych ilościach. Jagody powinny być suszone i mielone. Klasyczny przepis wykorzystuje śmietanę, ale bardziej podoba mi się krem maślany.
Składniki
- Czeremcha (mielona) – 50 g
- mleko - 100 ml
- kefir - 200 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- mąka - 160 g
- cukier - 1 szkło
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- masło - 10 g
- masło - 300 g
- cukier puder - 1,5 szklanki
- esencja waniliowa - 2 krople
Przepis na gotowanie krok po kroku
Przesiej zmieloną czeremchę, aby pozbyć się nasion.
Zalej czeremchę gorącym mlekiem, przykryj i zawiń ręcznikiem na 2 godziny.
Na patelni z czeremchą dodaj lekko ubite jajka, ciepły kefir, cukier, sodę i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj.
Przykryj dzieloną formę pergaminem, posmaruj olejem. Wlać ciasto i piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Schłodzić gotowe ciasto i pokroić w poprzek na 5-6 identycznych części.
Zmiękczone masło ubić z cukrem pudrem i esencją waniliową.
Złóż ciasto, smarując ciasta kremem maślanym.