Dżem jagodowy i owocowy od dawna jest znany na naszych stołach. Kiedy po raz kolejny chciałem czegoś nowego, postanowiłem spróbować ugotować go z dyni. Dzielę się przepisem i wynikiem! Prawdziwe znalezisko na długie jesienne i zimowe wieczory.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz dynię, usuń nasiona i drobno posiekaj na patelnię lub emaliowaną miskę.
Posyp dynię cukrem, wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu, mieszając.
Wyjmij obrabiany przedmiot z pieca i pozostaw do ostygnięcia na noc.
Dodaj laski cynamonu i ponownie zagotuj dżem. Gdy kostki zaczną się klarować, dodaj kwas cytrynowy.
Schłodzić i zagotować dżem jeszcze 1 lub 2 razy, w zależności od konsystencji, którą chcesz uzyskać. Rzuć go na słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy