dżem dyniowy

2 godz. 0 min.
1 porcja
Dżem dyniowy
0

Dżem jagodowy i owocowy od dawna jest znany na naszych stołach. Kiedy po raz kolejny chciałem czegoś nowego, postanowiłem spróbować ugotować go z dyni. Dzielę się przepisem i wynikiem! Prawdziwe znalezisko na długie jesienne i zimowe wieczory.

Składniki

  • Dynia (oczyszczona) – 800 g
  • cukier - 1 kg
  • cynamon (w patykach) – 2 kawałki
  • kwas cytrynowy - 1 szczypta

Przepis na gotowanie krok po kroku

Obierz dynię, usuń nasiona i drobno posiekaj na patelnię lub emaliowaną miskę.

Dżem dyniowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Posyp dynię cukrem, wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu, mieszając.

Dżem dyniowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Wyjmij obrabiany przedmiot z pieca i pozostaw do ostygnięcia na noc.

Dżem dyniowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj laski cynamonu i ponownie zagotuj dżem. Gdy kostki zaczną się klarować, dodaj kwas cytrynowy.

Dżem dyniowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Schłodzić i zagotować dżem jeszcze 1 lub 2 razy, w zależności od konsystencji, którą chcesz uzyskać. Rzuć go na słoiki.

Dżem dyniowy: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy