kompot z rokitnika i cukinii na zimę

15 min
20 porcji
Kompot z rokitnika i cukinii na zimę
Peredniankina, stock.adobe.com
0

Uwielbiasz oryginalne napoje? Wtedy pokochasz kompot z rokitnika i cukinii. Jagody nadają niepowtarzalny aromat i smak, a cukinia bardzo dobrze to wszystko podkreśla. Najbardziej zaskakujące jest to, że warzywo smakuje jak ananas.

Składniki

  • Rokitnik - 1 kg
  • cukinia - 500 g
  • cukier - 400 g
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda (filtrowane) – 6 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Cukinię pokrój na małe kawałki.

Dokładnie spłucz Rokitnik pod bieżącą wodą.

Złóż puste miejsca w słoikach, zajmując nie więcej niż jedną trzecią objętości.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier, kwas cytrynowy i gotuj przez 3 minuty.

Wlej wrzący syrop do słoików, zwiń i odwróć do góry nogami.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy