dżem z czarnej porzeczki z agarem agarowym

30 min
4 porcje
Dżem z czarnej porzeczki z agarem
julialototskaya, stock.adobe.com
0

Jeśli wolisz gęsty dżem, radzę nie tracić czasu na gotowanie i dodawanie agaru. Oczywiście czarna porzeczka również zgęstnieje, ale im dłuższa obróbka cieplna – tym mniej witamin pozostaje w jagodzie. A samo stanie w upale przy kuchence to kontrowersyjna przyjemność.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wymieszaj agar-agar I 3-4 łyżki cukru.

Posortuj porzeczki, przykryj pozostałym cukrem i pozostaw na kilka godzin.

Doprowadź jagodę do wrzenia i gotuj przez 5-7 minut.

Dodaj agar, mieszając. Gotuj dżem przez kolejne 3-4 minuty.

Zwiń go w wysterylizowane słoiki.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy