półfabrykaty na zimę
13.02.2023
dżem z czarnej porzeczki bez pestek i skórki
1 godz. 0 min.
4 porcje
Czarna porzeczka jest dobra dla wszystkich, z wyjątkiem małych pestek i twardej skórki. Oczywiście niemożliwe jest pozbycie się ich ręcznie, ale od dawna wymyślono specjalne sztuczki. W dalszej części przepisu powiem Ci, jak lepiej ugotować taki dżem.
Składniki
- czarna porzeczka - 1 kg
- woda - 100 ml
- cukier - 800 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Dodaj wodę do czarnej porzeczki i gotuj przez 5-7 minut.
Przetrzyj przez sito i dodaj cukier.
Wymieszaj, ponownie zagotuj i gotuj dżem przez około 45 minut na małym ogniu, aż będzie gęsty.
Zwiń w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy