rokitnik z miodem i cytryną na zimę bez gotowania

30 min
1 porcja
Rokitnik z miodem i cytryną na zimę bez gotowania
elena_hramowa, stock.adobe.com
0

Nie ma zbyt wielu półfabrykatów z rokitnika, ale wszystkie są sprawdzone w czasie. Dzielę się przepisem na ten leczniczy przysmak, którego używała moja babcia. Dodaj aromatyczną jagodę do herbaty, aby utrzymać odporność w okresie jesienno-zimowym.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oddziel jagody od gałązek, opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.

Umieść suszone jagody w misce blendera i posiekaj. Możesz także użyć maszynki do mięsa.

Wymieszaj przecier jagodowy z miodem.

Opłucz cytrynę w gorącej wodzie, pokrój w cienkie plasterki, usuń wszystkie kości, aby obrabiany przedmiot nie był gorzki, zmiel również w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.

Wymieszaj masę cytrynową z puree jagodowym z miodem, przenieś do przygotowanego czystego półlitrowego słoika i zakręć. Przechowuj rokitnik z cytryną i miodem w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy