Nie ma zbyt wielu półfabrykatów z rokitnika, ale wszystkie są sprawdzone w czasie. Dzielę się przepisem na ten leczniczy przysmak, którego używała moja babcia. Dodaj aromatyczną jagodę do herbaty, aby utrzymać odporność w okresie jesienno-zimowym.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel jagody od gałązek, opłucz i osusz ręcznikami papierowymi.
Umieść suszone jagody w misce blendera i posiekaj. Możesz także użyć maszynki do mięsa.
Wymieszaj przecier jagodowy z miodem.
Opłucz cytrynę w gorącej wodzie, pokrój w cienkie plasterki, usuń wszystkie kości, aby obrabiany przedmiot nie był gorzki, zmiel również w blenderze lub przepuść przez maszynkę do mięsa.
Wymieszaj masę cytrynową z puree jagodowym z miodem, przenieś do przygotowanego czystego półlitrowego słoika i zakręć. Przechowuj rokitnik z cytryną i miodem w lodówce.