SOS Barszczowy bez kapusty z pomidorami na zimę

1 godz. 0 min.
4 puszki po 1 L
SOS Barszczowy bez kapusty z pomidorami na zimę
Natalya, stock.adobe.com
0

Sos do barszczu można przygotować na zimę na różne sposoby: niektóre zamykają tylko burakami, bez papryki i pomidorów, inne wolą pełny zestaw produktów, w tym kapustę. W każdym razie taki przedmiot jest ratunkiem dla każdej gospodyni domowej!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Buraki opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.

Umieść buraki na patelni, dodaj ocet i cukier, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.

Obierz pomidory. Łatwiej to zrobić, jeśli najpierw zanurzysz pomidory we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, a następnie umieścisz je pod zimną wodą.

Obrane pomidory pokroić w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni (oddzielonej od innych warzyw) dusić na średnim ogniu, aż zmiękną, a płyn odparuje.

Obierz i pokrój marchewki w paski (Możesz również użyć koreańskiej tarki do marchwi). Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek opłukać i drobno posiekać, czosnek posiekać.

Na osobnej grubościennej patelni na smalcu podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor, dodaj posiekany czosnek i dobrze wymieszaj.

Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.

Połącz smażoną cebulę, marchewkę i paprykę z burakami, a następnie dodaj duszoną masę pomidorową i posiekane warzywa. Sól, dobrze wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut.

Zapakuj wrzący SOS barszczowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
Przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy