SOS Barszczowy bez kapusty z pomidorami na zimę
Sos do barszczu można przygotować na zimę na różne sposoby: niektóre zamykają tylko burakami, bez papryki i pomidorów, inne wolą pełny zestaw produktów, w tym kapustę. W każdym razie taki przedmiot jest ratunkiem dla każdej gospodyni domowej!
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Buraki opłucz, obierz i zetrzyj na grubej tarce lub koreańskiej tarce do marchwi.
Umieść buraki na patelni, dodaj ocet i cukier, gotuj na średnim ogniu pod przykryciem, aż będą miękkie.
Obierz pomidory. Łatwiej to zrobić, jeśli najpierw zanurzysz pomidory we wrzącej wodzie na 1-2 minuty, a następnie umieścisz je pod zimną wodą.
Obrane pomidory pokroić w drobną kostkę i na rozgrzanej patelni (oddzielonej od innych warzyw) dusić na średnim ogniu, aż zmiękną, a płyn odparuje.
Obierz i pokrój marchewki w paski (Możesz również użyć koreańskiej tarki do marchwi). Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, koperek opłukać i drobno posiekać, czosnek posiekać.
Na osobnej grubościennej patelni na smalcu podsmaż cebulę i marchewkę na złoty kolor, dodaj posiekany czosnek i dobrze wymieszaj.
Dodaj paprykę i gotuj przez kolejne 5-7 minut na małym ogniu.
Połącz smażoną cebulę, marchewkę i paprykę z burakami, a następnie dodaj duszoną masę pomidorową i posiekane warzywa. Sól, dobrze wymieszaj i gotuj wszystko razem przez 10 minut.
Zapakuj wrzący SOS barszczowy do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.