Uwielbiam dżemy-pięć minut za możliwość zachowania maksymalnych korzyści z jagód i owoców, z których są przygotowane. Dziś gotujemy jasny i pachnący dżem z czerwonej porzeczki. Zajmie to bardzo mało czasu, a wynik na pewno będzie tego wart.
Składniki
- czerwona porzeczka - 1 kg
- cukier - 1 kg
- woda - 200 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Ostrożnie usuń porzeczki z gałązek, spłucz pod bieżącą wodą i osusz.
Zagotuj syrop z wody i cukru.
W gotującym się syropie umieść przygotowane jagody, ponownie zagotuj i mieszając gotuj przez 5 minut.
Wlej wrzący dżem do wcześniej wysterylizowanych słoików, szczelnie zamknij, odwróć do góry nogami i ostudź. Schłodzony dżem przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy