kompot z żółtej śliwki z pestkami na zimę

30 min
2 porcje
Kompot z żółtej śliwki z pestkami na zimę
Inna, stock.adobe.com
0

Moim zdaniem najlepszą rzeczą do zrobienia z żółtej śliwki na zimę jest kompot. A jeśli nie Najlepsze, to przynajmniej najprostsze i najłatwiejsze, ponieważ możesz nawet nie pozbyć się Kości. Dzielę się przepisem sprawdzonym przez lata.

Składniki

  • śliwki (żółty) – 600 g
  • cukier - 300 g
  • kwas cytrynowy - 2 szczypta
  • woda - 2 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Ułóż śliwki w czystych, suchych słoikach.

Zalej wrzącą wodą i pozostaw na 15 minut pod pokrywkami.

Odcedź tę wodę, dodaj do niej cukier i kwas cytrynowy.

Zagotuj go ponownie i wlej z powrotem.

Zwiń kompot na zimę.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy