morele w syropie cukrowym na zimę

20 min
12 porcji
Morele w syropie cukrowym na zimę
Tatyana Nyshko, stock.adobe.com
0

Tradycyjnie z moreli robi się dżemy, dżemy, kompoty i soki. Oferuję kolejną sprawdzoną opcję przygotowania na zimę-morele w syropie cukrowym. Kawałki owoców podaje się na deser i dodaje do wypieków, a syrop tworzy pyszną herbatę.

Składniki

  • morele - 3 kg
  • cukier - 1,5 kg
  • kwas cytrynowy - na czubku noża
  • woda - 2,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Rozłóż morele na połówki, obierz i włóż do przygotowanych słoików.

Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.

Odcedź do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy. Gotuj przez 4-5 minut.

Wlej syrop cukrowy do słoików z morelami, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy