Tradycyjnie z moreli robi się dżemy, dżemy, kompoty i soki. Oferuję kolejną sprawdzoną opcję przygotowania na zimę-morele w syropie cukrowym. Kawałki owoców podaje się na deser i dodaje do wypieków, a syrop tworzy pyszną herbatę.
Składniki
- morele - 3 kg
- cukier - 1,5 kg
- kwas cytrynowy - na czubku noża
- woda - 2,5 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozłóż morele na połówki, obierz i włóż do przygotowanych słoików.
Wlać do góry stromą wrzącą wodą, przykryć pokrywkami i pozostawić do ogrzania na 30 minut.
Odcedź do rondla, dodaj cukier i kwas cytrynowy. Gotuj przez 4-5 minut.
Wlej syrop cukrowy do słoików z morelami, zwiń, odwróć do góry nogami i zawiń w gruby ręcznik.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy