półfabrykaty na zimę
14.02.2023
śliwkowe tkemali na zimę w powolnej kuchence
1 godz. 0 min.
4 porcje
Aby domowa śliwka tkemali była naprawdę gęsta, należy ją długo gotować. A to nie jest zbyt przyjemny proces, szczególnie w gorące letnie dni. Ale problem z części rozwiązuje Multicooker, dzięki czemu nie potrzebujesz włączonej kuchenki przez wiele godzin.
Składniki
- śliwki - 2 kg
- sól - 2 łyżeczka
- cukier - 1 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
- kolendra - 1 łyżeczka
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 1 Głowa
- Zieleń - 1-2 pęczek
Przepis na gotowanie krok po kroku
Usuń pestki ze śliwki i przykryj połówki solą bezpośrednio w misce wolnowaru. Pozostaw na 15 minut.
Włącz tryb "gaszenia" na 20 minut.
Zmiel śliwki blenderem i dodaj posiekaną paprykę, czosnek, zioła i wszystkie przyprawy.
Włącz tryb "smażenia" na 20 minut i gotuj sos, mieszając.
Zwiń tkemali w sterylne słoiki.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy