Znalazłeś kwaśne mleko w lodówce? Przygotuj puszyste naleśniki! Wcześniej produkt mleczny należy ubić mikserem. Dzięki temu ciasto będzie jednorodne i piękne. Zwróć także uwagę na temperaturę mleka.
Składniki
- mąka - 190 g
- kwaśne mleko - 1 szkło
- jaja kurze - 1 rzecz
- cukier - 40 g
- soda spożywcza - 0,5 łyżeczka
- Olej roślinny - 60 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Podgrzej kwaśne mleko do 28-30 stopni.
Dodaj sodę, cukier i wymieszaj.
Dodaj lekko ubite jajko, 1 łyżkę oleju roślinnego, przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.
Rozłóż trochę ciasta na rozgrzanej patelni z masłem.
Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Powtórz kroki z resztą ciasta.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy