pieczenie 19.05.2023

naleśniki na kwaśnym mleku

25 min
4 porcje
Naleśniki na kwaśnym mleku
0

Znalazłeś kwaśne mleko w lodówce? Przygotuj puszyste naleśniki! Wcześniej produkt mleczny należy ubić mikserem. Dzięki temu ciasto będzie jednorodne i piękne. Zwróć także uwagę na temperaturę mleka.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Podgrzej kwaśne mleko do 28-30 stopni.

Naleśniki na kwaśnym mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Dodaj sodę, cukier i wymieszaj.

Naleśniki na kwaśnym mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Dodaj lekko ubite jajko, 1 łyżkę oleju roślinnego, przesianą mąkę i ponownie wymieszaj.

Naleśniki na kwaśnym mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Rozłóż trochę ciasta na rozgrzanej patelni z masłem.

Naleśniki na kwaśnym mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty z każdej strony. Powtórz kroki z resztą ciasta.

Naleśniki na kwaśnym mleku: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy