Tej metody gotowania nie można nazwać prostą: białka są ubijane osobno, a dopiero potem mieszają się z ciastem. Ta opcja pozwala osiągnąć niesamowitą miękkość i lekkość pączków. Przed rozpoczęciem pracy radzę schłodzić jajka.
Składniki
- mąka - 4 szklanki
- suche drożdże - 1 łyżeczka
- jaja kurze - 3 kawałki
- mleko - 120 ml
- śmietana - 1 art.
- masło - 20 g
- cukier - 50 g
- sól - na czubku noża
- Olej roślinny - 500 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz ciepłe mleko, śmietanę, drożdże i cukier.
Podziel jajka na białka i żółtka.
Białka ubić solą na ostre szczyty.
Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj ciasto, ubite białka, stopione masło i żółtka.
Posmaruj ręce olejem, ugniataj ciasto, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Uformuj małe pączki i smaż na oleju na złoty kolor.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy