pieczenie 18.03.2022

maślane pączki na drożdżach

1 godz. 0 min.
5 porcji
Pączki maślane na drożdżach
M.studio, stock.adobe.com
0

Tej metody gotowania nie można nazwać prostą: białka są ubijane osobno, a dopiero potem mieszają się z ciastem. Ta opcja pozwala osiągnąć niesamowitą miękkość i lekkość pączków. Przed rozpoczęciem pracy radzę schłodzić jajka.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Połącz ciepłe mleko, śmietanę, drożdże i cukier.

Podziel jajka na białka i żółtka.

Białka ubić solą na ostre szczyty.

Przesiej mąkę do szerokiej miski, dodaj ciasto, ubite białka, stopione masło i żółtka.

Posmaruj ręce olejem, ugniataj ciasto, przykryj ręcznikiem i umieść w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Uformuj małe pączki i smaż na oleju na złoty kolor.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy