
Udało Ci się kupić świeżego karpia? Ugotuj pyszne domowe ucho. Odpowiednio dobrane przyprawy i specjalna technologia gotowania pomogą pozbyć się zapachu rzeki i sprawią, że danie będzie zaskakująco smaczne. Wszystkie sekrety w poniższym przepisie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść karpia z łusek, wypatrosz, pokrój na małe kawałki i spłucz.

Obierz i pokrój ziemniaki, marchewki.

Obierz cebulę. Zmielić jedną sztukę, drugą pozostawić w całości.

W rondelku z zimną wodą wlej liść laurowy i czarny pieprz. Gotuj przez 2 minuty.

Dodaj ziemniaki, marchewkę, całą cebulę i gotuj przez 10 minut.

Cebulę wyłowić łyżką cedzakową i wyrzucić.

Dodaj karpia do garnka i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża. Gotuj wszystko razem przez 5 minut

Sól, pieprz i posyp posiekanym koperkiem. Po 3 minutach zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut.
