pierwsze dania 25.05.2023

domowe ucho karpiowe

50 min
5 porcji
Domowy karp
0

Udało Ci się kupić świeżego karpia? Ugotuj pyszne domowe ucho. Odpowiednio dobrane przyprawy i specjalna technologia gotowania pomogą pozbyć się zapachu rzeki i sprawią, że danie będzie zaskakująco smaczne. Wszystkie sekrety w poniższym przepisie.

Składniki

  • Karp - 600 g
  • ziemniaki - 300 g
  • marchew - 1 rzecz
  • cebula - 2 kawałki
  • czosnek - 2 ząbki
  • liść laurowy - 2 kawałki
  • czarny pieprz - 4 groszek
  • mielony czarny pieprz - do smaku
  • sól - do smaku
  • koperek - 3 gałązki
  • woda - 1,5 L

Przepis na gotowanie krok po kroku

Oczyść karpia z łusek, wypatrosz, pokrój na małe kawałki i spłucz.

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Obierz i pokrój ziemniaki, marchewki.

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Obierz cebulę. Zmielić jedną sztukę, drugą pozostawić w całości.

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

W rondelku z zimną wodą wlej liść laurowy i czarny pieprz. Gotuj przez 2 minuty.

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Dodaj ziemniaki, marchewkę, całą cebulę i gotuj przez 10 minut.

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Cebulę wyłowić łyżką cedzakową i wyrzucić.

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj karpia do garnka i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża. Gotuj wszystko razem przez 5 minut

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Sól, pieprz i posyp posiekanym koperkiem. Po 3 minutach zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut.

Domowy karp: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 9

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy