Udało Ci się kupić świeżego karpia? Ugotuj pyszne domowe ucho. Odpowiednio dobrane przyprawy i specjalna technologia gotowania pomogą pozbyć się zapachu rzeki i sprawią, że danie będzie zaskakująco smaczne. Wszystkie sekrety w poniższym przepisie.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oczyść karpia z łusek, wypatrosz, pokrój na małe kawałki i spłucz.
Obierz i pokrój ziemniaki, marchewki.
Obierz cebulę. Zmielić jedną sztukę, drugą pozostawić w całości.
W rondelku z zimną wodą wlej liść laurowy i czarny pieprz. Gotuj przez 2 minuty.
Dodaj ziemniaki, marchewkę, całą cebulę i gotuj przez 10 minut.
Cebulę wyłowić łyżką cedzakową i wyrzucić.
Dodaj karpia do garnka i gotuj przez 15 minut na małym ogniu.
Dodaj posiekaną cebulę i ząbki czosnku zmiażdżone rączką noża. Gotuj wszystko razem przez 5 minut
Sól, pieprz i posyp posiekanym koperkiem. Po 3 minutach zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem na 10-15 minut.