Żeberka wieprzowe są dobre ze względu na swoją wszechstronność. Można je smażyć osobno lub przygotować pełne danie główne. Na przykład taki gulasz z ziemniakami. Bardzo pachnące i satysfakcjonujące – świetna opcja dla dużej rodziny.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Żeberka pokroić, natrzeć przyprawami do smaku i odstawić na 15 minut.
Smaż je na dużym ogniu, aż będą rumiane ze wszystkich stron - około 5 minut.
Dodaj startą marchewkę i drobno posiekaną cebulę. Po kolejnych 7 minutach dodaj zmiażdżone pomidory i paprykę. Kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Dodaj pokrojone ziemniaki, smaż przez kolejne 5 minut i zalej gulasz wrzącą wodą, aby przykrył wszystko około 2/3.
Gotuj gulasz, aż ziemniaki będą gotowe, około 20 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy