dania główne 24.01.2022

łosoś z rozmarynem w piekarniku

25 min
2 porcje
Łosoś z rozmarynem w piekarniku
ivanmateev, stock.adobe.com
0

Każda ryba dobrze komponuje się z aromatycznym rozmarynem, a łosoś nie był wyjątkiem. Do pieczenia radzę używać liści świeżych ziół zamiast suszonych przypraw. Należy jednak pamiętać, że po obróbce temperaturowej smak i zapach rozmarynu stają się jeszcze wyraźniejsze.

Składniki

  • łosoś - 500 g
  • rozmaryn - 2-3 gałązki
  • sól morska - 2 szczypta
  • mielony czarny pieprz - 2 szczypta
  • oregano - 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek - 2 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Natrzyj kawałki łososia solą, pieprzem i olejem.

Posyp oregano i posiekanym rozmarynem i zawiń w folię.

Piec około 20 minut w 180 stopniach. W razie potrzeby rozwiń folię 5 minut przed końcem, aby ryba się zarumieniła.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy