Klasyczna paella z kurczakiem od dawna jest znanym daniem na naszym stole. Przygotowując pikantny ryż i delikatnego kurczaka, otrzymujesz idealne połączenie potraw i smaków.
Składniki
- ryż - 250 g
- filet z kurczaka - 300 g
- zielony groszek - 200 g
- Szafran - 1 CZ. l
- papryka - 1 rzecz
- cebula - 1 rzecz
- czosnek - 3 ząbki
- rosół z kurczaka - 700 ml
- oliwa z oliwek - 2 art. l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz kurczaka, osusz i pokrój na średnie kawałki. Zrób też z papryką, cebulą i czosnkiem.
Rozgrzej patelnię, wlej oliwę z oliwek. Wsyp cebulę i czosnek i smaż na złoty kolor. Następnie dodaj tam kurczaka i smaż przez 10 minut.
Dodaj groszek i paprykę do kurczaka. Piecz przez kolejne 5 minut.
Wlej ryż, dobrze wymieszaj. Dodaj sól i przyprawy do smaku, nie zapomnij o szafranie. Wlać bulion i gotować, aż cały płyn wyparuje.
Odstaw paellę na bok, przykryj i podawaj po 5 minutach. Podczas serwowania udekoruj świeżymi ziołami.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy