Każde mięso ma inny smak i zawartość tłuszczu. Aby nie wybierać przez długi czas, przygotujemy kotlety z trzech rodzajów mięsa jednocześnie: wieprzowiny, indyka i wołowiny. Danie okazuje się soczyste, pachnące, umiarkowanie tłuste i bardzo apetyczne.
Składniki
- mielona wieprzowina - 300 g
 - mielona wołowina - 300 g
 - mielony Indyk - 300 g
 - jaja kurze - 2 kawałki
 - cebula - 2 kawałki
 - czosnek - 3 ząbki
 - mielony czarny pieprz - do smaku
 - gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
 - sól (bez zjeżdżalni) – 2 łyżeczka
 - Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
 
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz trzy rodzaje mięsa mielonego, cebulę, jajka i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze zagnieść wszystko, aż będzie gładkie.
Nabierz trochę mięsa mielonego łyżką, uformuj kotlet w dłoniach i połóż na rozgrzanej patelni z olejem. Powtórz procedurę z resztą mięsa mielonego.
Smaż kotlety na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.
 czy podobał Ci się przepis?
 0 komentarzy