Każde mięso ma inny smak i zawartość tłuszczu. Aby nie wybierać przez długi czas, przygotujemy kotlety z trzech rodzajów mięsa jednocześnie: wieprzowiny, indyka i wołowiny. Danie okazuje się soczyste, pachnące, umiarkowanie tłuste i bardzo apetyczne.
Składniki
- mielona wieprzowina - 300 g
- mielona wołowina - 300 g
- mielony Indyk - 300 g
- jaja kurze - 2 kawałki
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- mielony czarny pieprz - do smaku
- gałka muszkatołowa (mielony) – do smaku
- sól (bez zjeżdżalni) – 2 łyżeczka
- Olej roślinny (do smażenia) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Obierz cebulę i drobno posiekaj.
Połącz trzy rodzaje mięsa mielonego, cebulę, jajka i czosnek przepuszczony przez prasę.
Dodaj sól, zmielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową. Dobrze zagnieść wszystko, aż będzie gładkie.
Nabierz trochę mięsa mielonego łyżką, uformuj kotlet w dłoniach i połóż na rozgrzanej patelni z olejem. Powtórz procedurę z resztą mięsa mielonego.
Smaż kotlety na średnim ogniu przez 4-5 minut z każdej strony.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy