dania główne 22.01.2022

pilaw z wołowiną i ostrą papryką

1 godz. 25 min.
6 porcji
Pilaw z wołowiną i ostrą papryką
zukamilov, stock.adobe.com
0

Miłośnicy pikantnej kuchni z pewnością pokochają ten przepis na pikantny pilaw z wołowiną. Gotuje się po prostu, bezpośrednio na patelni. Radzę używać grubościennych naczyń. Zapewnia równomierne ogrzewanie, dzięki czemu pilaw jest kruchy i smaczny.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Wołowinę opłucz, lekko osusz i pokrój w drobną kostkę.

Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój marchewki w Krótkie Kostki.

Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz i posiekaj.

Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.

Dodaj wołowinę, ostrą paprykę, zirę, liście laurowe, groszek i gotuj, mieszając, przez 10 minut.

Wlej 2 szklanki gorącej wody, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.

Dodaj umyty ryż, sól, pozostałą wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.

Wbij ząbki czosnku wraz z łuską w pilaw w równej odległości od siebie. Gotuj przez kolejne 10 minut.

Gotowy pilaw nalegaj pod pokrywką przez kolejne 20 minut. Podczas serwowania posyp posiekanym koperkiem.

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy