Miłośnicy pikantnej kuchni z pewnością pokochają ten przepis na pikantny pilaw z wołowiną. Gotuje się po prostu, bezpośrednio na patelni. Radzę używać grubościennych naczyń. Zapewnia równomierne ogrzewanie, dzięki czemu pilaw jest kruchy i smaczny.
Składniki
- wołowina (filet) – 600 g
- ryż - 2 szklanki
- ostra czerwona papryka - 1 strąk
- cebula - 2 kawałki
- marchew - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- Olej roślinny - 100 ml
- Zira - 1 CZ. l.
- czarny pieprz - 4 groszek
- ziele angielskie - 4 groszek
- liść laurowy - 1 rzecz
- koperek - 2 gałązki
- sól - do smaku
- woda - 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wołowinę opłucz, lekko osusz i pokrój w drobną kostkę.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Pokrój marchewki w Krótkie Kostki.
Pokrój ostrą paprykę na pół, obierz i posiekaj.
Na rozgrzanej patelni z olejem podsmaż cebulę z marchewką na złoty kolor.
Dodaj wołowinę, ostrą paprykę, zirę, liście laurowe, groszek i gotuj, mieszając, przez 10 minut.
Wlej 2 szklanki gorącej wody, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez pół godziny.
Dodaj umyty ryż, sól, pozostałą wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut pod przykryciem.
Wbij ząbki czosnku wraz z łuską w pilaw w równej odległości od siebie. Gotuj przez kolejne 10 minut.
Gotowy pilaw nalegaj pod pokrywką przez kolejne 20 minut. Podczas serwowania posyp posiekanym koperkiem.