Dzisiaj dzielę się z wami prostym przepisem na żeberka wieprzowe w piekarniku. Dodatkowo potrzebujesz tylko soli, liści laurowych i czosnku. Te przyprawy wystarczą, aby danie było smaczne i pachnące.
Składniki
- żeberka wieprzowe - 1 kg
- czosnek - 3 ząbki
- liść laurowy (mielony) – 1 łyżeczka
- sól (duży) – 2 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz żeberka wieprzowe i osusz ręcznikami papierowymi.
Usuń folie, nadmiar tłuszczu i pokrój na segmenty.
Dokładnie przetrzyj wszystkie kawałki solą i zmielonym liściem laurowym.
Złóż żeberka do miski, dodaj czosnek przepuszczony przez prasę i wymieszaj.
Przykryj folią spożywczą i pozostaw na 1 godzinę w temperaturze pokojowej.
Przenieś żeberka na wyłożoną folią blachę do pieczenia i piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni. W zależności od grubości żeber i funkcji piekarnika czas może się nieznacznie różnić.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy