Oprócz grilla w Gruzji jest jeszcze jedno równie popularne danie-chakhokhbili. Początkowo był przygotowywany z bażanta, ale teraz w przepisach coraz częściej spotyka się dietetyczne mięso z indyka. Proponuję gotować na dużej patelni z grubym dnem.
Składniki
- Indyk - 800 g
- cebula - 2 kawałki
- czosnek - 3 ząbki
- Dry adjika - 1 łyżeczka
- ostra czerwona papryka (mały) – 1 strąk
- sok pomidorowy - 300 ml
- Olej roślinny - 50 ml
- masło - 50 g
- liść laurowy - 2 kawałki
- chmiel-suneli - 1 art.
- sól - do smaku
- kolendra (do zgłoszenia) – 3 gałązki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz indyka, osusz i pokrój na małe kawałki.
Drobno posiekaj ostrą paprykę, obraną cebulę i czosnek.
Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj indyka i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.
Dodaj cebulę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.
Posyp suchą Adjikę równomiernie łyżką, dodaj sok pomidorowy, ostrą paprykę, masło, liście laurowe i chmiel suneli.
Przykryj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.
Sól, posyp posiekanym czosnkiem i wyłącz.
Podawaj chakhokhbili obficie posypując posiekaną kolendrą.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy