dania główne 02.03.2022

Chahohbili z indyka

55 min
8 porcji
Chakhokhbili z indyka
0

Oprócz grilla w Gruzji jest jeszcze jedno równie popularne danie-chakhokhbili. Początkowo był przygotowywany z bażanta, ale teraz w przepisach coraz częściej spotyka się dietetyczne mięso z indyka. Proponuję gotować na dużej patelni z grubym dnem.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz indyka, osusz i pokrój na małe kawałki.

Chakhokhbili z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Drobno posiekaj ostrą paprykę, obraną cebulę i czosnek.

Chakhokhbili z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Rozgrzej olej roślinny na patelni, dodaj indyka i smaż na złoty kolor ze wszystkich stron.

Chakhokhbili z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Dodaj cebulę i smaż przez kolejne 3-4 minuty.

Chakhokhbili z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Posyp suchą Adjikę równomiernie łyżką, dodaj sok pomidorowy, ostrą paprykę, masło, liście laurowe i chmiel suneli.

Chakhokhbili z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Przykryj i gotuj na małym ogniu przez pół godziny.

Chakhokhbili z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Sól, posyp posiekanym czosnkiem i wyłącz.

Chakhokhbili z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Podawaj chakhokhbili obficie posypując posiekaną kolendrą.

Chakhokhbili z indyka: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 8

Zdjęcie: Julia Zubkova

Olga Beznosiuk
przepis dodał (a):
Olga Beznosiuk
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy