Tkemali z zielonej śliwki to odmiana tradycyjnego sosu, ale z niedojrzałych owoców. Świetne rozwiązanie, ponieważ znalezienie zastosowania zielonej śliwki nie jest takie proste, a tutaj idealnie pasuje. Sos jest bardzo smaczny i szczególnie dobry do mięsa.
Składniki
- śliwki (zielony) – 800 g
- kolendra - 25 g
- mięta - 25 g
- pietruszka - 25 g
- czosnek - 30 g
- Chili - 0.5 kawałki
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlej 100-150 ml wody do śliwek i gotuj do miękkości.
Przetrzyj je przez sito.
Zmiel pozostałe składniki w blenderze.
Dodaj do odsączonej masy i dokładnie wymieszaj tkemali.
Dopraw sos do smaku.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy