Jednym z tradycyjnych sposobów przygotowania sosu słodko-kwaśnego jest ananas. Jest szczególnie dobry w połączeniu z kurczakiem lub warzywami w stylu azjatyckim. Ale możesz go używać ze wszystkim – jest dość wszechstronny.
Składniki
- ananas (w puszkach) – 200 g
- sok ananasowy - 150 ml
- sos sojowy - 50 ml
- ketchup - 2 art.
- ocet jabłkowy - 2 art.
- cukier - 1 art.
- skrobia - 1 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Połącz keczup, połowę soku ananasowego, sos sojowy, cukier i ocet.
Doprowadź mieszaninę do wrzenia.
Rozcieńczyć skrobię w pozostałym soku i wlać do sosu, mieszając.
Opcjonalnie - dodaj drobno posiekane ananasy.
Gotuj sos przez kolejne 3 minuty.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy