Moim ulubionym przepisem Tkemali jest tkemali z miętą. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że jest to trochę dziwna kombinacja. Ale w rzeczywistości jest to jeden z klasycznych dodatków do tego konkretnego sosu. Takiego tkemali na pewno nie kupisz w supermarkecie!
Składniki
- śliwka wiśniowa - 900 g
- kolendra - 1 pęczek
- mięta - 4 gałązki
- cukier - 2 art.
- ostra czerwona papryka - 1 rzecz
- czosnek - 4 ząbki
- sól - 1 łyżeczka
- woda - 50 ml
- chmiel-suneli - 1 łyżeczka
- mielona kolendra - 1 CZ. l.
- przyprawy i przyprawy - 1 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wlać śliwkę wiśniową wodą, gotować przez 10-15 minut i zmielić przez sito.
Zmiel paprykę, czosnek i zioła w blenderze.
Wymieszaj wszystkie składniki dla tkemali.
Gotuj sos przez kolejne 10-15 minut.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy