Jednym z interesujących znalezisk kuchni francuskiej jest falvany. W rzeczywistości jest to coś w rodzaju małych ciast z ciasta francuskiego z szeroką gamą nadzień w środku. Zewnętrznie przypominają tartaletki. Bardzo dobre są falbany z kurczakiem.
Składniki
- ciasto francuskie - 500 g
- filet z kurczaka - 500 g
- śmietana - 100 ml
- jaja kurze - 1 rzecz
- przyprawy i przyprawy - 0.5 łyżeczka
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozwałkuj ciasto cienko. Wytnij około 20 kółek i taką samą liczbę mniejszych pierścieni.
Posmaruj koła jajkiem i ułóż na każdym pierścieniu. Ponownie nasmaruj.
Wyślij półfabrykaty do piekarnika w temperaturze 180 stopni na złoty kolor.
Drobno posiekaj kurczaka i smaż do miękkości ze śmietaną i przyprawami.
Włóż nadzienie do falban.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy