Ten przepis różni się nieco od wielu podobnych. Tutaj produkty są mielone w maszynce do mięsa i pieczone w piekarniku. Spróbuj, a z łatwością przygotujesz pasztet z wątróbki wieprzowej w domu. Smalec i mięso można zastąpić podcięciem.
Składniki
- wątróbka wieprzowa - 500 g
- wieprzowina (osheek) – 250 g
- smalec (słone) – 50 g
- cebula - 2 kawałki
- masło - 30 g
- mielony czarny pieprz - 0,5 łyżeczka
- liść laurowy (mielony) – 0,3 łyżeczka
- sól - 0,5 CZ. l.
- mleko - 1 l
Przepis na gotowanie krok po kroku
Wątróbkę wieprzową napełnij zimnym mlekiem przez 20 minut.
Przełóż wieprzowinę, wątróbkę wieprzową, smalec i obraną cebulę przez maszynę do mięsa.
Wszystko wymieszaj, dodaj miękkie masło, przyprawy i sól.
Włóż do wysmarowanej formy, przykryj podwójną warstwą folii i piecz przez 1,5 godziny w 150 stopniach.
Schłodzić gotowy pasztet i w razie potrzeby dodatkowo przepłukać blenderem zanurzeniowym.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy