Nie przepadam za zwykłym pasztetem wątrobowym bez dodatków, ponieważ ma dość specyficzny, ale nudny smak. To zupełnie inna sprawa, gdy uzupełnia ją ulubione wino i aromatyczny rozmaryn!
Składniki
- wątroba wołowa - 450 g
- wątróbka drobiowa - 450 g
- cebula - 300 g
- czosnek - 1 ząbek
- masło - 60 g
- śmietana - 120 ml
- wino (biały suchy) – 100 ml
- rozmaryn - 1 gałązka
- cukier - 1.5 łyżeczka
- sól - 1 CZ. l.
- mielona kolendra - 1.5 łyżeczka
- mielony czarny pieprz - 0.5 łyżeczka
- gałka muszkatołowa - 1 CZ. l.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz i oczyść oba rodzaje wątroby, drobno posiekaj i odłóż na bok.
Pokrój cebulę w pióra i smaż z czosnkiem na maśle na złoty kolor.
Dodaj trochę więcej oleju, włóż wątrobę do cebuli i kontynuuj smażenie.
Po 10 minutach dodaj cukier, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.
Dodaj posiekany rozmaryn i przyprawy, wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.
Następnie wlej śmietanę, zagotuj i natychmiast zdejmij wątrobę z ognia.
Odcedź SOS, posiekaj wątrobę z cebulą za pomocą maszynki do mięsa lub blendera, a następnie doprowadź sos do pożądanej konsystencji.