przekąski 22.01.2022

pasztet wątrobowy z winem i rozmarynem

40 min
6 porcji
Pasztet wątrobowy z winem i rozmarynem
Marco Mayer, stock.adobe.com
0

Nie przepadam za zwykłym pasztetem wątrobowym bez dodatków, ponieważ ma dość specyficzny, ale nudny smak. To zupełnie inna sprawa, gdy uzupełnia ją ulubione wino i aromatyczny rozmaryn!

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz i oczyść oba rodzaje wątroby, drobno posiekaj i odłóż na bok.

Pokrój cebulę w pióra i smaż z czosnkiem na maśle na złoty kolor.

Dodaj trochę więcej oleju, włóż wątrobę do cebuli i kontynuuj smażenie.

Po 10 minutach dodaj cukier, sól, pieprz i dokładnie wymieszaj.

Dodaj posiekany rozmaryn i przyprawy, wlej wino i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 3-4 minuty.

Następnie wlej śmietanę, zagotuj i natychmiast zdejmij wątrobę z ognia.

Odcedź SOS, posiekaj wątrobę z cebulą za pomocą maszynki do mięsa lub blendera, a następnie doprowadź sos do pożądanej konsystencji.

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy