Ten przepis jest dość złożony i będzie wymagał umiejętności kulinarnych. Ale jeśli uzbroisz się w cierpliwość i dokładnie powtórzysz wszystkie opisane kroki, na pewno otrzymasz pyszne ciasto. Można go ozdobić jagodami lub kawałkami owoców.
Składniki
- mąka - 100 g
- cukier - 120 g
- jaja kurze - 3 kawałki
- sól - na czubku noża
- masło (do smarowania) – 10 g
- twaróg - 350 g
- śmietana (33% tłuszczu) – 250 ml
- jaja kurze - 2 kawałki
- skrobia kukurydziana - 2 art.
- cukier - 100 g
- ekstrakt waniliowy - 2 krople
- cukier puder - 2 art.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Rozbij jajka do miski, oddzielając żółtka od białek.
Wymieszaj żółtka z cukrem i ubij mikserem, aż będą puszyste.
W osobnym pojemniku czystym mikserem dokładnie ubij białka solą. Powinny powstać stabilne szczyty.
W małych porcjach dodaj masę żółtek, delikatnie mieszając szpatułką.
W ten sam sposób wsyp porcjami przesianą mąkę i delikatnie mieszaj, aż będzie gładka.
Rozłóż formę papierem do pieczenia, posmaruj masłem i posyp mąką.
Wlej ciasto i wyślij na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Nie można otworzyć piekarnika przez pierwsze 30 minut!
Schłodzić gotowe ciasto na ruszcie i pokroić w poprzek na dwie identyczne części.
Przetrzyj twaróg przez sito lub zmiel w blenderze.
Dodaj skrobię, cukier i ubij mikserem na średniej prędkości.
Kontynuując pracę miksera, dodawaj po jednym jajka. Ubijaj przez 2-3 minuty.
W osobnym pojemniku ubij schłodzoną śmietanę.
Wymieszaj masę twarogową, śmietanę i ekstrakt waniliowy. Należy to zrobić ostrożnie i szybko!
W dzielonej formie umieść jedno ciasto biszkoptowe, nałóż masę twarogowo-śmietankową na wierzch i spłaszcz.
Owinąć formę folią spożywczą i umieścić na głębokiej patelni lub misce z gorącą wodą.
Piec ciasto przez 1 godzinę w temperaturze 170 stopni. Następnie schłodzić w temperaturze pokojowej przez 1 godzinę.
Posyp cukrem pudrem, połóż pozostałe ciasto biszkoptowe na wierzchu i wyślij do lodówki na 4-5 godzin.