Tradycyjna śmietana, którą najczęściej spotykasz w ulubionych kawiarniach – to dwukolorowe ciasto z białymi i czekoladowymi ciastami. To właśnie my dzisiaj przygotujemy sami. W rzeczywistości wszystko jest bardzo proste!
Składniki
do ciast:
- jaja kurze - 4 kawałki
- cukier - 1 szkło
- mąka - 1 szkło
- wanilina - 1 szczypta
- kakao - 2 łyżeczka
do kremu:
- śmietana - 400 g
- cukier puder - 100 g
- kwas cytrynowy - 1 szczypta
Przepis na gotowanie krok po kroku
Oddziel białka i ubij je na pianę.
Kontynuując ubijanie, stopniowo dodawaj cukier, a następnie żółtka.
Dodaj przesianą mąkę, wymieszaj ciasto szpatułką i przekrój na pół.
Dodaj wanilinę do połowy, a kakao do drugiej.
Piec oba ciasta w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Gdy ciasta ostygną, pokrój je na pół.
Ubij śmietanę, cukier puder i kwas cytrynowy mikserem.
Zbierz śmietanę i wyślij do lodówki na kilka godzin.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy