Jeśli lubisz dżemy i gęste dżemy-Złap świetny przepis na dżem jabłkowo-gruszkowy. Zawsze okazuje się prawie jednorodny, ponieważ w tych owocach jest dużo pektyny – naturalnego zagęszczacza.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Umyj gruszki i jabłka, obierz i wytnij środek.
Pokrój owoce w drobną kostkę lub jak wolisz. Możesz nawet w plasterkach, ale wtedy dżem będzie miał inną konsystencję.
Podgrzej wodę i stopniowo dodawaj do niej cukier. Gotuj syrop, mieszając, aż będzie gładki.
Napełnij owoce gorącym syropem i pozostaw na 1,5 godziny.
Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez pół godziny na średnim ogniu.
Usuń dżem z pieca, pozostaw na kilka godzin, usuń pianę, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne pół godziny.
Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj, a po kolejnych 5-10 minutach zdejmij dżem z ognia i zwiń w słoiki.