dżem z gruszek i jabłek

3 godz. 0 min.
6 porcji
Dżem z gruszek i jabłek
0

Jeśli lubisz dżemy i gęste dżemy-Złap świetny przepis na dżem jabłkowo-gruszkowy. Zawsze okazuje się prawie jednorodny, ponieważ w tych owocach jest dużo pektyny – naturalnego zagęszczacza.

Składniki

  • jabłka - 1 kg
  • Gruszka - 1 kg
  • cukier - 1 kg
  • woda - 1 szkło
  • kwas cytrynowy - 1 łyżeczka

Przepis na gotowanie krok po kroku

Umyj gruszki i jabłka, obierz i wytnij środek.

Dżem z gruszek i jabłek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 1

Pokrój owoce w drobną kostkę lub jak wolisz. Możesz nawet w plasterkach, ale wtedy dżem będzie miał inną konsystencję.

Dżem z gruszek i jabłek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 2

Podgrzej wodę i stopniowo dodawaj do niej cukier. Gotuj syrop, mieszając, aż będzie gładki.

Dżem z gruszek i jabłek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 3

Napełnij owoce gorącym syropem i pozostaw na 1,5 godziny.

Dżem z gruszek i jabłek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 4

Doprowadź obrabiany przedmiot do wrzenia i gotuj przez pół godziny na średnim ogniu.

Dżem z gruszek i jabłek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 5

Usuń dżem z pieca, pozostaw na kilka godzin, usuń pianę, ponownie zagotuj i gotuj przez kolejne pół godziny.

Dżem z gruszek i jabłek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 6

Dodaj kwas cytrynowy, wymieszaj, a po kolejnych 5-10 minutach zdejmij dżem z ognia i zwiń w słoiki.

Dżem z gruszek i jabłek: zdjęcie przygotowania przepisu, krok 7

Zdjęcie: Julia Zubkova

Irina Kovaleva
przepis dodał (a):
Irina Kovaleva
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy