Aromatyczny seler dobrze komponuje się z krewetkami. Proponuję dziś przygotować pyszną sałatkę z tych produktów. Będziesz potrzebował gotowanych krewetek, cebuli i łodyg selera. Sałatkę można doprawić majonezem, kwaśną śmietaną lub jogurtem.
Składniki
- krewetki (gotowane) – 400 g
- seler (łodygi) – 150 g
- cebula fioletowa - 1 rzecz
- sok z cytryny - 1 art.
- majonez - 3 art.
- sól - do smaku
- woda (wrząca woda) – 1 L
Przepis na gotowanie krok po kroku
Mrożone krewetki zalać wrzącą wodą przez 10 minut, odcedzić, ostudzić i oczyścić z muszli.
Obierz fioletową cebulę i posiekaj.
Drobno posiekaj łodygi selera.
Krewetki posolić, skropić sokiem z cytryny i wymieszać.
Dodaj cebulę, seler, majonez i jeszcze raz wymieszaj.
Podawaj gotową sałatkę na ładnym talerzu lub w porcjach. Smacznego!
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy