Słodko-kwaśna sałatka z ogórków i papryki jest bardzo przydatna zimą. Możesz podać go na świąteczny stół, a na prosty rodzinny obiad sałatka pójdzie "z hukiem". Do puree ziemniaczanego, owsianki, spaghetti i makaronu ... radzę zaopatrzyć się w kilka słoików.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz ogórki i pokrój w plastry o grubości nie większej niż 5-7 mm.
Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski.
Pokrój cebulę w półpierścienie.
Połącz sałatkę w dużej misce, dodaj sól, cukier, posiekany czosnek, ocet i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i pozostaw do uformowania soku na 1 godzinę.
Zapakuj sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, dodaj 1 liść laurowy.
Przykryj słoiki czystymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l - 15 minut, 1 L - 25 minut).
Po sterylizacji zwiń słoiki z sałatką, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.