Sałatka z papryki i ogórka na zimę

2 godz. 0 min.
5 puszek po 0,9 l
Sałatka z papryki i ogórków na zimę
Anzhela, stock.adobe.com
0

Słodko-kwaśna sałatka z ogórków i papryki jest bardzo przydatna zimą. Możesz podać go na świąteczny stół, a na prosty rodzinny obiad sałatka pójdzie "z hukiem". Do puree ziemniaczanego, owsianki, spaghetti i makaronu ... radzę zaopatrzyć się w kilka słoików.

Składniki

  • ogórki - 4 kg
  • cebula - 1 kg
  • papryka - 600 g
  • czosnek - 5 ząbki
  • liść laurowy - 5 szt.
  • mielony czarny pieprz - 1 łyżeczka
  • Olej roślinny - 1/2 szklanki
  • ocet (9%) – 1/2 szklanki
  • cukier - 1 szklanka
  • sól - 4 art.

Przepis na gotowanie krok po kroku

Opłucz ogórki i pokrój w plastry o grubości nie większej niż 5-7 mm.

Obierz paprykę z nasion i łodyg, pokrój w cienkie paski.

Pokrój cebulę w półpierścienie.

Połącz sałatkę w dużej misce, dodaj sól, cukier, posiekany czosnek, ocet i olej roślinny. Dobrze wymieszaj i pozostaw do uformowania soku na 1 godzinę.

Zapakuj sałatkę do wcześniej wysterylizowanych słoików, dodaj 1 liść laurowy.

Przykryj słoiki czystymi pokrywkami i wyślij do sterylizacji w garnku z wodą (czas sterylizacji słoików o pojemności 0,5 l - 15 minut, 1 L - 25 minut).

Po sterylizacji zwiń słoiki z sałatką, odwróć do góry nogami, zawiń i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj schłodzony przedmiot w chłodnym, ciemnym miejscu.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy