Pod koniec lata dojrzewają najsmaczniejsze odmiany jabłek i śliwek. Wydaje się, że sama natura kazała nam połączyć te owoce w preparatach na zimę. Dowodem na to jest wspaniały przepis na dżem jabłkowy i śliwkowy. Nawet bez sterylizacji jest doskonale przechowywany w mieszkaniu.
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój jabłka i śliwki na pół, obierz.
Jabłka odstawić osobno i wymieszać z sokiem z cytryny.
Umieść półfabrykaty na patelni z grubym dnem, przykryj cukrem i odłóż na bok na 6 godzin.
Postaw garnek na małym ogniu i gotuj dwa razy przez 5 minut, robiąc sobie przerwę na 1 godzinę.
Włóż gorący dżem jabłkowy i śliwki do przygotowanych słoików, zwiń i pozostaw na jeden dzień w ciepłym miejscu.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy