Wieczne kłopoty wszystkich letnich mieszkańców – gdzie umieścić zapasy plonów. Dotyczy to zwłaszcza cukinii i ich krewnych, które następnie muszą być rozdawane sąsiadom. Dzisiaj chcę podzielić się z wami doskonałym pustym kabaczkiem! Żadne inne warzywo nie pójdzie na marne.
Składniki
- Patisson - 1.5 kg
- woda - 1 L
- liście wiśni - 4 kawałki
- pietruszka - 4 gałązki
- koperek - 4 gałązki
- seler - 2 gałązki
- ostra czerwona papryka - 3 kawałki
- liść laurowy - 2 kawałki
- czosnek - 4 ząbki
- sól - 100 g
- ocet (9%) – 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Opłucz całe małe kabaczki i gotuj je w zimnej wodzie przez około 4 minuty. Następnie zalej zimną wodą i ostudź.
Rozłóż liście wiśni, koperek, pietruszkę, seler, liście laurowe, ząbki czosnku i ostrą paprykę na dnie słoików.
Ostrożnie ułóż squash na wierzchu, ale nie ubijaj mocno.
Zagotuj wodę z solą, dodaj ocet, zdejmij marynatę z ognia i wlej do słoików.
Umieść słoiki w garnku z wodą i gotuj przez 10 minut na średnim ogniu, a następnie zwiń.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy