Pyszny domowy przysmak z pachnących jagód spodoba się wszystkim - od małych do dużych. Przygotuj beznasienny dżem jeżynowy z tym prostym przepisem. Podawaj z herbatą z kawałkami świeżo upieczonej bagietki, tostami, naleśnikami lub sernikami.
Składniki
- Jeżyna - 700 g
- cukier - 400 g
Przepis na gotowanie krok po kroku
Posortuj jeżyny, opłucz dojrzałe jagody bez wad w zimnej wodzie i wrzuć do durszlaka.
Przenieś Suszone jagody do miski blendera i ubij, aż będą gładkie.
Wyślij masę jagodową do miski multicookera, wprowadź cukier, wymieszaj. Ustaw tryb "gaszenie" na 1 godzinę. Po ugotowaniu usuń piankę.
Po zakończeniu cyklu przenieś masę jeżynową do rondla i gotuj na małym ogniu do gęstej konsystencji.
Wlej gotowy dżem jeżynowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, przekręć, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zalecam przechowywanie dżemu w puszkach w chłodnym miejscu lub lepiej w lodówce.