dżem jeżynowy bez pestek

1 godz. 30 min.
2 porcje
Dżem jeżynowy bez pestek
olyina, stock.adobe.com
0

Pyszny domowy przysmak z pachnących jagód spodoba się wszystkim - od małych do dużych. Przygotuj beznasienny dżem jeżynowy z tym prostym przepisem. Podawaj z herbatą z kawałkami świeżo upieczonej bagietki, tostami, naleśnikami lub sernikami.

Składniki

Przepis na gotowanie krok po kroku

Posortuj jeżyny, opłucz dojrzałe jagody bez wad w zimnej wodzie i wrzuć do durszlaka.

Przenieś Suszone jagody do miski blendera i ubij, aż będą gładkie.

Wyślij masę jagodową do miski multicookera, wprowadź cukier, wymieszaj. Ustaw tryb "gaszenie" na 1 godzinę. Po ugotowaniu usuń piankę.

Po zakończeniu cyklu przenieś masę jeżynową do rondla i gotuj na małym ogniu do gęstej konsystencji.

Wlej gotowy dżem jeżynowy do wcześniej przygotowanych sterylnych słoików, przekręć, zawiń w koc i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Zalecam przechowywanie dżemu w puszkach w chłodnym miejscu lub lepiej w lodówce.

Katarzyna Parszyna
przepis dodał (a):
Katarzyna Parszyna
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy