marynata z jęczmieniem perłowym i piklami na zimę
Marynata w słoiku to świetny przedmiot, który znacznie zaoszczędzi czas spędzony w kuchni. Zagotuj bulion, dodaj ziemniaki i zawartość słoika. Wszyscy! Pyszna, pachnąca marynata jest gotowa! Dzielę się prostym, sprawdzonym przepisem bez sterylizacji.
Składniki
Przepis na gotowanie krok po kroku
Namocz jęczmień perłowy w zimnej wodzie przez 1 godzinę.
Pokrój pikle w średnią kostkę.
Obierz marchewki i zetrzyj na grubej tarce, drobno posiekaj cebulę.
Pomidory opłucz, pokrój w drobną kostkę, włóż do garnka do gotowania. Dodaj sól, cukier, olej roślinny, wymieszaj i zagotuj.
Wlej wodę, dodaj jęczmień i resztę warzyw. Ponownie zagotuj przedmiot i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
5 minut przed gotowaniem wprowadź ocet, wymieszaj.
Zapakuj wrzący przedmiot do wcześniej wysterylizowanych słoików, zwiń, odwróć do góry nogami i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Przenieś schłodzoną marynatę do przechowywania w chłodnym, ciemnym miejscu.