Oczywiście tradycyjny sos pomidorowy satsebeli można kupić w sklepie. Ale nigdy nie będzie tak smaczny, a nawet zdrowy jak domowy. Dlatego chcę powiedzieć, jak samodzielnie go przygotować.
Składniki
- pomidory - 3 kg
- czosnek - 100 kg
- papryka - 1 kg
- Chili - 3 kawałki
- chmiel-suneli - 1 art.
- mielona kolendra - 1 art.
- mielona czerwona papryka - 1 łyżeczka
- ocet winny - 1 art.
- cukier - 1 art.
- sól - 1 art.
- woda - 100 ml
Przepis na gotowanie krok po kroku
Pokrój pomidory i paprykę w kliny. Zmiel czosnek i chili.
Dodaj do tego wodę, zagotuj i gotuj przez godzinę na średnim ogniu z częściowo przykrytą pokrywką.
Ubij sos blenderem, dodaj wszystkie przyprawy i ponownie zagotuj.
Gotuj przez kolejne 3 minuty, wlej ocet i zwiń satsebels do sterylnych słoików.
czy podobał Ci się przepis?
0 komentarzy